Hoeveel karaat is mijn goud – zelf goud testen

Er zijn heel wat mensen die goeden sieraden hebben. Niet zo raar natuurlijk, het ziet er namelijk prachtig uit. Nu is het alleen wel zo dat je zeker wilt weten dat jouw sieraden van echt goud zijn gemaakt. Goud wordt ook wel uitgedrukt in karaat.

Dit laat zien hoe zuiver het goud precies is. Hoe kan je eigenlijk zelf meten wat voor karaat je goud is? De meest eenvoudige manier is door zelf een goudtest in huis te halen. Wij laten je hierover in dit artikel meer zien!

Zelf je karaat testen

goudkoersJuweliers en goudhandelaren voeren een metaaltest (of goudtest) uit voordat ze een bepaald gouden sieraad kopen. Als je wilt weten wat de koers van goud is zullen ze dat ook bij jouw goud doen. Dit is de enige manier om zeker te weten of een object van echt goud is gemaakt. Een test kit bevat verschillende oplossingen van verdund salpeterzuur en een toetssteen. De toetssteen is gemaakt van een donker zuur bestendig gesteente zoals leisteen.

De juwelier wrijft het gouden voorwerp zachtjes over de toetssteen, zodat het een streepje achterlaat. Vervolgens brengen ze elk van de zure oplossingen op hun beurt aan op het merk. Hoe hoger het goudgehalte van het metaal, hoe minder het zal verdwijnen wanneer er zuur wordt aangebracht. Deze chemische kits kunnen online gekocht worden als je ze thuis wilt gebruiken om de karaat van je eigen gouden sieraden te controleren. De meeste kitten bestaan uit zes kleine flesjes zuur (één voor elke te testen metaalsoort), een schraper en een teststeen.