Wat heb je nodig om een schoonmaakbedrijf te starten?

schoonmaakbedrijfEen eigen onderneming is een wens van veel mensen. Dus als je een kei bent in het schoonmaken, organiseren en plannen, waarom zou je dan geen Wassenaar schoonmaakbedrijf starten? Twijfel je nog, lees dan hier wat je nodig hebt om een schoonmaakbedrijf te starten.

Begin klein met je schoonmaakbedrijf

Het advies is om klein te beginnen. Ga zelf aan de slag, eventueel met je partner. Wanneer je nog niet gelijk personeel inhuurt, heb je ook niet alle administratie en verplichtingen die daar bij hoort. Als je als doel hebt om te groeien en groter te worden, is het wel verstandig om bepaalde zaken met het oog op de toekomst aan te schaffen. Denk hierbij aan plannings- en facturatie software. Je kunt beter één keer wat meer investeren in goede software, dan dat je achteraf iets nieuws moet kopen.

Hoe kom je aan klanten?

Veel startende bedrijven vragen zich af hoe ze aan klanten moeten komen. Het werven is altijd lastig, maar in veel gemeenten worden netwerkbijeenkomsten gehouden tussen ondernemers. Sommige van deze ondernemers hebben een schoonmaakster gezocht in het verleden. Maak daar gebruik van, je hebt misschien niet gelijk beet, maar op de langere duur komen daar vaak wel zakelijk klanten uit. Particuliere klanten werf je bijvoorbeeld door online advertenties en huis-aan-huis flyeren. In veel gevallen ontstaat er een soort sneeuwbal effect: als een klant een goede ervaring met jouw bedrijf heeft, zal hij dit ook doorvertellen aan anderen. Zo wordt je klantenbestand dus telkens groter.

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijke, tip: zorg voor een uitstekende website en goede vindbaarheid. Dit zijn kosten waar je niet op kunt besparen, aangezien je website het visitekaartje van je bedrijf is. De meeste mensen die actief op zoek zijn naar een schoonmaakbedrijf, zoeken op Google. Die investering verdien je dus snel terug als je bovenaan de zoekresultaten staat.