Wat is silicium en welke voordelen voor de huid?

Een van onze favoriete ingrediënten om de gezondheid en het uiterlijk van je huid, haar en nagels te verbeteren is silicium dioxide. Silicium kent vele toepassingen en steeds meer bewijzen tonen de voordelen aan van het gebruik ervan in schoonheids- en gezondheidssupplementen waardoor mensen graag silicium kopen uiteraard.

Wat is silicium eigenlijk?

Silicium is een natuurlijke verbinding van zuurstof en silicium moleculen, komt van nature voor in het menselijk lichaam en in planten, en vormt meer dan een kwart van de aardkorst. Het is na ijzer en zink het meest voorkomende element in het menselijk lichaam.

Voordelen van silicium

Silicium komt voor in menselijke botten en snelgroeiende weefsels zoals haar, huid en nagels, die bijzonder afhankelijk zijn van de verbinding voor sterkte, veerkracht en collageenproductie. Het staat bekend dat het de huid gezond kan houden.

Het is belangrijk voor het activeren van hydroxylatie-enzymen, de vorming van collageen en het verbeteren van de stevigheid en elasticiteit van de huid, het voorkomen van haaruitval, het versterken van nagels, en het verhelderen van het uiterlijk van het haar, de huid en de nagels bij zowel mannen als vrouwen.

Belangrijkste huidproblemen

Een van de belangrijkste huidproblemen voor veel mensen zijn de zichtbare tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes, rimpels en ouderdomsvlekken. Deze tekenen van veroudering zijn het gevolg van schade door UV-straling, roken, vervuiling en onvoldoende voeding.

Het opnemen van natuurlijke vormen van kiezelzuur in je dieet en huidverzorgingsproducten kan de aanmaak van collageen bevorderen en daardoor helpen bij het voorkomen van tekenen van veroudering. Silica stimuleert en bindt zich aan een gespecialiseerd eiwit in het lichaam dat glycosaminoglycanen (GAG’s) heet. GAG’s kunnen tot 1000 keer hun gewicht aan water vasthouden en kunnen de hydratatie van de huid helpen bevorderen.

Silicium en elastine

Silicium is ook belangrijk voor het behoud van elastine. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van kiezelzuur, zowel plaatselijk als inwendig, de elasticiteit, textuur en hydratatie van de huid aanzienlijk verbetert, en zichtbare tekenen van veroudering vermindert.

Van kiezelzuur is inmiddels ook aangetoond dat het de productie van keratine bevordert, de bouwsteen van haar en nodig voor de gezondheid en sterkte ervan. Silicium neemt alle voedingsstoffen mee naar je nagels, wat niet alleen helpt bij het versterken, maar ook je nagelbedden voedt met alle vitale voedingsstoffen voor gezonde en sterke nagels.

Andere voordelen van silicium voor de gezondheid

Silicium is essentieel om calcium in en uit de botten te leiden. Studies hebben aangetoond dat aanvulling ervan in je dieet de gezondheid van je botten kan verbeteren en broze botten kan voorkomen. Silicium is ook in staat zich te binden aan zware metalen die zich in menselijk weefsel ophopen en kan de opname van de metalen door het lichaam belemmeren.

Hoge niveaus van aluminium in de hersenen zijn in verband gebracht met cognitieve achteruitgang. Studies hebben aangetoond dat aanvulling met silica de snelheid van cognitieve achteruitgang kan verminderen, omdat het de absorptie van aluminium in het maagdarmkanaal kan belemmeren.

Waar kun je silicium in voeding vinden?

Natuurlijke bronnen van siliciumdioxide zijn hele granen (haver, gerst, rijstzemelen), fruit en groenten (zoals avocado’s, komkommers, asperges, spinazie en wortelgroenten), en kruiden (zoals heermoes, brandnetel en smeerwortel). Daarnaast is een silicium supplement een goed idee als je snel resultaat wilt behalen.